25 september: BoerenNatuur Kennisuur – technieken in natuurinclusieve akkerbouw
Woensdag 25 september (13:00 – 14:00u) is er weer een BoerenNatuur Kennisuur: Technieken voor natuurinclusieve akkerbouw. Videolink: https://vimeo.com/event/4583900
Krijg je als akkerbouwer op een natuurinclusief bedrijf te maken met uitdagingen? Niet gek! Een natuurinclusieve bedrijfsvoering vergt extra inzet op bijvoorbeeld onkruidbeheersing, vogelbescherming en verbetering van de biodiversiteit. Om arbeidskrachten te drukken zijn er misschien wel technieken die je kunt gebruiken met mechanisatie- en digitalisatietools. Een onderwerp waar medewerkers en boeren bij collectieven mee te maken krijgen.
Dit is precies wat Wageningen University & Research de afgelopen twee jaar heeft onderzocht. Wat zijn de (technische) mogelijkheden om de Nederlandse boer te helpen in het natuurinclusiever maken van zijn/haar bedrijf? In het kennisuur vertelt onderzoeker Eva de Jonge je alles over de interessantste bevindingen voor de Nederlandse akkerbouwsector.
Ted Vaalburg is akkerbouwer in Noord-Holland en teelt biologische én niet-biologische knolselderij, aardappelen en pompoenen. In alle teelten is hij bezig om de bodem in topconditie te houden en gebruikt hij zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Dat houdt ook in dat hij experimenteert met de inzaai van groenbemesters via drones. Hij vertelt over zijn ervaringen tijdens dit kennisuur.
Een mooi gesprek tussen onderzoek en praktijk, live te volgen via deze link.
Dit kennisuur wordt georganiseerd door BoerenNatuur en Hogeschool Van Hall Larenstein als onderdeel van het EU-project LIFE-IP All4biodiversity en de Kennismakelaar Boerenlandvogels. Het doel van beide projecten is om kennisuitwisseling te stimuleren tussen onderzoekers, agrarische collectieven, terreinbeherende natuurorganisaties, vrijwilligers en boeren.