Ook fruittelers enthousiast over Zicht op de Bodemstructuur
Ook al lijkt de bodem in de fruitteelt op het eerste gezicht een minder grote rol te spelen dan bij akkerbouwers, toch groeit ook bij fruittelers het besef dat de bodem een belangrijke rol speelt bij de opbrengst en de kwaliteit van het fruit. Waarom groeien bomen op de ene plek altijd makkelijker dan op de andere plek in de boomgaard? Waarom is in de ene boomgaard het blad sneller verteerd dan in de andere? Of waarom heb ik op de ene plek wateroverlast en op de andere plek niet? Vragen waarop misschien een antwoord te vinden is door het graven van profielkuilen en de bodem te beoordelen op de verschillende plekken.
In Zicht op de Bodemstructuur leren telers en veehouders in kleine groepen hoe ze hun eigen bodem kunnen beoordelen, hoe en op welke parameters beoordeel je de bodem en wat is dan goed of minder goed. Dit kan bevestigen dat telers op de goede weg zijn met het bodembeheer, maar het leidt altijd tot nieuwe en soms verrassende inzichten en/of beter begrip van processen die in de bodem spelen.
Dit jaar is een tweede groep fruittelers gestart met het leren beoordelen (Fase A) in Zicht op de Bodemstructuur. De zes telers, verspreidt over de 3 polders, reageerden stuk voor stuk op enthousiast op de aanpak, de inzichten die ze hebben opgedaan met de groep en over de verschillen in de bodem die ze in de eigen boomgaard of bij elkaar zagen. Ook de bodemkundige Coen ter Berg was zeer enthousiast: “het is bijzonder om te zien hoe een perenboom die in 1965 is geplant, zijn wortelstelsel heeft ontwikkeld en nog steeds mee kan in de productie. In deze oudere boomgaarden zie je wortels en fijne poriën tot zeker op een meter diepte. En heel bijzonder: we vonden in een andere boomgaard een grauwe worm op 75 cm diepte. Maar we zijn ook aandachtspunten tegengekomen. Compacte lagen die voor het planten van een nieuwe boomgaard aangepakt moet worden, want anders remt dit de groei in de eerste jaren.” De fruittelers vonden het een zeer leerzaam project en gaan verder met de inzichten die ze op hebben gedaan.
