This content has been archived. It may no longer be relevant
Nu alle akkers en randen voor de eenheden van het Flevolands Agrarische Collectief (FAC) weer ingezaaid en opgekomen zijn, is het een mooi moment om samen met de deelnemers te kijken naar de resultaten. Op donderdagavond 11 juli is er daarvoor een avondexcursie georganiseerd aan de Mammouthweg en de Zwijnsweg bij het gebied “Rondom Ens”. In totaal hadden we een groep van 26 personen.
We zijn begonnen op het bedrijf van Gerwin Dibbits, waar voorzitter Coby Dekker een korte uitleg gaf van de organisatie van het FAC, waarna we de eerste kruidenranden konden bekijken.
Mooi om te zien hoe dat meteen hele gesprekken oproept tussen de deelnemers met als onderwerp, wanneer het dan gezaaid is, en of dit wel bodembedekkend genoeg is. Daarom is het ook goed om meerdere bedrijven te bezoeken.
Het volgende project was een akkerrand, waar het door allerlei redenen ook helemaal niet gelukt was om een goede kruidenrand te laten groeien. Digni van Dries gaf daarbij een duidelijke toelichting wat hier de oorzaken van waren. Juist het delen van deze informatie maakt een dergelijke excursie heel zinvol. Vanuit deze rand was het dan ook juist heel mooi om naar de geslaagde rand van Sturm aan de overkant van de sloot te kijken.
Over de Zwijnsweg reden we vervolgens naar het bedrijf van Nieuwenhuizen waar we een oudere kruidenrand konden bekijken. Mooi om te zien hoe de planten daar volop ontwikkeld zijn en volledig in bloei staan. Een rand met veel aantrekkingskracht voor insecten en nadat de bloemen in het zaad komen ook voor de vogels. Dergelijke randen hebben ook veel aantrekkingskracht voor het publiek. Dat geeft natuurlijk ook de discussie of het alleen om de mooie kleuren gaat (“Carnavals mengels”), of dat we ons nog meer moeten richten op de inheemse en lokale kruidensoorten.
Het laatste adres waar we heen gegaan zijn was het bedrijf van Digni van Dries. Daar waren meerdere objecten te bekijken en we zijn begonnen op de vogelakker. De Luzerne is al een keer gemaaid en de bloemenstroken steken er nu bovenuit.
Digni verteld ons uitvoerig over zijn opvattingen over het principe en de bedoeling van de vogelakkers en hoe hij zelf er tegen aankijkt. Dat is ook weer het mooie van een dergelijke excursie dat je allerlei meningen over de Beheerpakketten van het FAC met elkaar kunt delen. Uiteindelijk willen we er steeds betere pakketten van maken die een goede biodiversiteit garanderen en functioneel zijn voor de doelgroepen van vogels die we willen ondersteunen. Dat geeft soms ook nog wel weer even de vraag: “Hoe ziet die Kneu er dan uit?” Gelukkig had Coby een “App” met geluid.
Het tweede object op dit bedrijf was de wintervoedselakker. Duidelijk een veld dat in ontwikkeling is, want de naam zegt het al: het is nu nog niet volledig actueel voor de vogels. Tijdens het dit gesprek kwam ook het financiële aspect aan de orde: wat levert het op, en wat zou een eventueel ander gewas opleveren? Daaruit blijkt duidelijk dat ook voor de bedrijfsvoering het een interessant fenomeen is om deel te nemen aan de FAC beheerspakketten.