Wat doet jouw trekker écht met de bodem?

📉 Druk, diepte, data – met ons mobiele meetsysteem maken we het effect van machines op bodemverdichting zichtbaar!

Kom het met eigen ogen zien op 4 juni tijdens het ‘Bezoek aan het Fieldlab met thema Bodemverdichting’ op de Akkerbouwdag bij Wageningen Open Teelten, gehouden op de Boerderij van de Toekomst.
Een samenwerking van Aeres en BoerenNatuur Flevoland, voor de provincie Flevoland.

🎥 Check de video en krijg alvast Grip op de bodem! Zien we jullie daar?
#akkerbouwdag #bodemverdichting #boerderijvandetoekomst #aeres #boerennatuurflevoland #flevoland

Promotiefilm Grip op de Bodem

Kom naar de vraag-maar-raak-sessie

Tijdens de Akkerbouwdag (4 juni Lelystad, Boerderij van de Toekomst) zijn er vraag-maar-raak-sessies om telers te informeren over actuele landbouwzaken. Een van die sessies gaat over hoe je geld kunt verdienen met biodiversiteit. Een sessie begeleid door BoerenNatuur Flevoland.
Voorbeeld: je zaait kruiden tussen het graan. Dat trekt insecten en vogels en zorgt zo voor biodiversiteit. Dat kan deels ten koste gaan van de graanopbrengst. Alleen is daar wel een vergoeding voor mogelijk: € 2120 per hectare (onder meer voor schoningskosten zaad-graan).
Nog een voorbeeld: je zaait akkerranden in met kruiden. Zo kan een lint door het landschap ontstaan waar natuurlijk plaagbestrijders kunnen schuilen en klaarstaan om het gewas te beschermen. Vergoeding hiervoor: € 3500 per hectare, als deze minstens zes meter breed is.
Zo zijn er veel voorbeelden waar de natuur de landbouwer kan helpen met natuurlijke plaagbestrijding. Raphaël Ostendorf (Boerennatuur Flevoland), een van de inleiders van deze vraag-maar-raak-sessie. ‘Voor de maatregelen in agrarisch natuurbeheer zijn bovendien beheervergoedingen beschikbaar. Die willen we toelichten op de Akkerbouwdag. Zo kan de natuur iets voor jou doen én hou je als bedrijf je verdienmodel op orde.’
Lees hier meer en meld je (gratis) aan voor de Akkerbouwdag 2025. In het programma ook alle vraag-maar-raak-sessies.